2016

‘t is weer voorbij…….

Met meer dan 200 kwamen ze. De betalende alsook de stiekeme bezoekers.  Alhoewel het event trager van start ging als vorig jaar, kwam er toch weer een moment dat alle tafeltjes bezet waren en er moest worden gewacht. Vele clubleden van de Rode Hazen stonden op de beurs als vrijwilliger. Iemand met kennis van zaken liet weten dat we zeker meer volk zouden hebben gehad als de regen  geen spelbreker was geweest. We bleven trouw aan ons leuke unieke ontwerp om onze folders te sieren, bedankt Koemikoemi!

Dit jaar hadden we besloten de kinderspellen uit te laten leggen door de 6de jaars van GBS De Hazensprong Haasrode. Zowel om hun wat meer bij de beurs te betrekken als om tafels vrij te maken in de grote zaal. En als kinderen aan kinderen uitleg kunnen geven is dit meestal  veel leuker. Dat ze meer betrokken waren werd duidelijk  nadat er meer en meer zelfgemaakte posters in het straatbeeld opdoken. Op BGG loopt een feed over de beurs en daar zijn ze zeker te spreken over het enthousiasme van de uitleggende leerlingen. En dat is natuurlijk een dikke duim naar hen toe! Door deze beslissing leek het of er minder volk was als vorig jaar maar dat was niet het geval. Het was gewoon beter verdeeld over de verschillende ruimtes.  De uitgelaten kreten van de kinderen bleven wat meer hangen in de kinderhoek.

De voorbije jaren konden we rekenen op een reporter van Het Nieuwsblad die een artikel over ons schreef en ROB kwam ook regelmatig langs voor een reportage. Dit jaar hadden we dat geluk niet. Alhoewel de reporter het huidige voor het eeuwige heeft gewisseld kregen we toch nog een kleine aankondiging en door Valentijn was de spellenbeurs waarschijnlijk niet “hot” genoeg om een Tv-ploeg te sturen.

Omwille van het doelpubliek werd er weer geen reclame gemaakt op de bekende fora of facebook groepen. We zijn van mening dat “hardcore gamers”  bij ons wat op hun honger zouden blijven zitten. Hadden we dit toch moeten doen?

Het viel me vooral op bij de tweedehandsstand. Er stonden zeker leuke gezinspelletjes aan mooie prijsjes maar ze bleven gewoon op het rek staan. Toch zijn er heel wat spellen van eigenaar gewisseld.  Beide partijen weer tevreden! Maar zelfs zonder de tweedehandsstand ben ik ervan overtuigd dat de veelspeler zeker ook aan zijn gading had kunnen vinden. Ofwel om te spelen, ofwel om een praatje te slagen met andere bordspelminnende mensen.  Ze zouden zeker van onze primeur hebben gehouden. Het was namelijk de eerste keer dat je in de aanwezige shop de Nederlandse versie van het spel “Spyfall” kon kopen. Ook hadden we de auteur van Baby Blues op bezoek. Want het is een echt spel voor gezinnen. En die waren er meer dan genoeg!

De tombola was terug een succes. We hebben aardig wat spellen ter beschikking gekregen en daar zaten veel klippers bij. Ik hoorde dat iemand voor 25 euro lotjes had gekocht en maar 1 klein spel won, maar ik zag ook iemand voor 10 euro kopen en mooie prijzen krijgen: Cacao + uitbreiding, Rozenkoning, Broom Service, Machi Koro met uitbreiding De Haven. Daar kan je al eens een lotje voor kopen!!! 2 mensen zijn erin geslaagd om een winnend lotje tevoorschijn te toveren uit onze promozakjes. Die waren ook maar al te blij met dit onverwacht cadeautje..

Het sneeuwklassencomité was verantwoordelijk voor de versterking van de inwendige mens. Nieuw dit jaar was het betalen van inkom. Dit geld werd opgehaald door het sportklassencomité. Dus ook dat geld zal weer een zeer leuke bestemming krijgen.  Ze waren beide zeer blij met de behaalde bedragen.

En wij zijn natuurlijk blij met de lachende gezichtjes. Want daar doen we het uiteindelijk nog altijd voor. Mensen een leuke dag bezorgen en hun wat ruimer laten denken dan Risk, Monopoly of andere gekende grootwarenhuisspellen. Want het mag zeker nog eens worden benadrukt. Als je van het betere gezelschapspel wil genieten, dan moet je naar een speciaalzaak.

Vorig jaar zeiden we dat het de laatste keer zou zijn. Ik kon Veerle overtuigen om er nog een jaartje bij te doen en nu is deze beurs ook al voorbij. Ik moet eerlijk zijn, ook al deed Veerle het meeste werk, ik zal de beurs gaan missen. Uren werk kruipen er in! Zonder sponsors en meewerkende verdelers kom je nergens. Dus langs deze weg zou ik ze zeker nog eens willen bedanken. Zonder spellen geen demo of tombola en zonder centjes gewoon niets…. Het is zichtbaar dat we na enkele jaren van jullie vertrouwen kunnen genieten, want de medewerking van de vaste sponsors/verdelers loopt beter dan in de eerste jaren.  Dus een welgemeende dank je wel komt jullie kant uit. Ik hoop dat we als club nog steeds gebruik kunnen maken van jullie gulheid. Zeker als het op spellen aankomt.

Omwille van omstandigheden was het dit jaar ook des te zwaarder om de beurs voor te bereiden. De overtuiging dat het de laatste zou zijn is dus des te sterker aanwezig. Maar een kindje opgeven is nooit evident. Dus wie weet…. De enige zekerheid is dat – indien er nog eens ooit eentje zou komen- de opzet heel  anders zal zijn. We kregen al een voorstel maar zijn nu nog niet in de stemming om daar al mee aan het werk te gaan. Laat ons eerst nog wat nagenieten van de leuke commentaren die we dit jaar weer kregen. Ik wil er ook snel even bij vermelden dat we volgens de statistieken van onze site 3 keer achter elk elkaar ons record hebben gebroken wat het aantal hits betreft!

Last but not least zou ik de vrijwilligers willen bedanken. Enkele regels hoger geef ik de sponsors en verdelers een schouderklopje. Maar jullie verdienen een dikke duim.  Volledig gratis en belangeloos een dag in je drukke leven opofferen om aan vreemde mensen een spel uit te leggen. Dat kan je niet zo maar. Dat doe je met je hart.  En als klap op de vuurpijl deden jullie nog een duit in het zakje om Veerle even in de bloemetjes te zetten.  Ik zou een dwaas zijn om dat zomaar te laten voorbij gaan.  Sommigen onder jullie doen dit al 5 jaar op rij!

In de aanloop naar de beurs zijn er weer enkele ideeën geboren die de leden zeker zullen bekoren. Ik zal het nog wat verder uitwerken maar jullie zullen er zeker nog van horen!

Voor ons was het vooral leuk om een klein event naar een volwassen beurs te zien evolueren . Ik denk dat we in schoonheid zijn geëindigd. Voor hen die wat willen puzzelen over de spellen die op de beurs lagen kunnen terecht op een site van een andere hobby van me: Geocachen. Ga de uitdaging maar eens aan en probeer de puzzel op te lossen die je hier kan vinden.

Zoals iedereen wel heeft kunnen zien liep er af en toe iemand rond met een lens voor zijn neus. Neem zeker eens een kijkje bij de foto’s!

Hierbij volgt een lijstje met spellen die geschonken zijn door bezoekers/verdelers of die werden aangekocht voor de school: mille bornes, fastfood, stratego, zooloretto het dobbelspel, mini monopoly, eendjesdans, my first rummikub, raad je plaatje, regenwormen, tour de france, dobbelschat, kat en muis, ganzenbord, scrabble, rimboe cross, twee puzzels, stapelwoord, time shock, raad je plaatje, stratego, dr.  Bibber, dammen, schaakspel, mens erger je niet, null und nichtig, uno, kakkerlakkensalade, sugar gliders, träxx, BBQ party, roadside rescue, hide and seek, gogetter (3 verschillende), rush hour, spiderman tipover, camelot junior, knipperkikker, oink.

Volgende spellen werden of zullen worden aangekocht voor de club: potion explosion, above and below, pickpocket, rattle bones, push a monster

Speel ze!