Rescue Polar Bears: Data & Temperature

Toen ik dit spel tegen kwam in de perszaal te Essen was ik al direct verkocht door het spelmateriaal. Ondanks het feit dat het spelbord heel wat dunner is dan wat we hier gewoon zijn, zien de ijsberen er gewoon superschattig uit.  En omdat de klimaatverandering me toch wel wat zorgen baart heeft het spel een thema dat me wel aanspreekt.

Het is een coöp dus alle spelers  hebben hetzelfde doel. De ijsberen laten overleven totdat we genoeg info hebben verzameld door middel van data tokens. We verliezen het spel als er een ijsbeer zou verdrinken en we geen helikopter meer hebben om hem te redden of als de temperatuur na het smelten van een ijsblok nog steeds boven de 20 graden ligt.

Het spel klaar leggen vergt wat tijd maar is wel super simpel. We leggen heel het spelbord vol met de hexagonale tegels langs de blinde zijde en draaien ze dan om. Alle “gewone” oceaantegels gaan eruit zodat we nog met boeien en ijsschotsen over blijven.  We leggen de basistegels met de helikopters klaar en we kiezen een schip dat op zijn startpositie gaat wachten op de komende actie. De ijsschotsen hebben een symbool dat aangeeft welke ijsberen we hier zullen kunnen terug vinden. Een baby, een volwassen exemplaar, een moeder met kind, een koppeltje of een gehele familie. Een kaart zal gaan bepalen waar we het eerstvolgende data token zullen kunnen gaan vinden. Naarmate we meer data gaan verzamelen kunnen we ons schip ook een upgrade geven. Dit kan gaan van sneller varen, een grotere cargoruimte of zelfs 2 extra helikopter tokens.  Ook kunnen we gebruik maken van “Support cards” die ons een handje gaan toesteken als de nood het hoogste is. Als laatste draaien we een alert token om aan te geven welke schots in gevaar is en wat de streeftemperatuur is.

Het spel verloopt in 3 fases. De actiefase, de “kweek” fase en de verwarmingsfase.

In de actiefase krijgt elke speler 3 actie tokens die hij zal doorgeven aan de volgende speler naarmate hij zijn acties uitvoert.  Hij kan gaan zeilen (bewegen) en dit over een maximum afstand dat zijn schip aankan. Hij kan een datafiche of een ijsbeer laden van een tegels aangrenzend aan zijn ankerplaats. Alle beren afzetten in een basis is ook een keuze en als laatste kan hij voor de ijsbreker optie gaan.  Door ijs te breken worden tegels bereikbaar maar wordt gezorgd dat de temperatuur met 2 graden gaat zakken.  Kan een zeer goede actie zijn want het is de stijgende temperatuur die ervoor zal zorgen dat de ijsschotsen gaan smelten en de ijsberen gaan verdrinken.

Nadat de speler zijn 3 acties heeft gedaan zullen we een D20 rollen om te bepalen op welke ijsschots de beren jongen zullen werpen of waar de jongen beren zullen groeien tot volwassen exemplaren. Een mooie flowchart op een player-aid kaartje maakt duidelijk wat er moet gebeuren na het rollen. Het meest nadelige is dat we in de volgende fase de temperatuur met 1 extra graad moeten laten stijgen.

Verwarmingsfase: Door het rollen van een D6 gaan we de temperatuur laten stijgen. Geen normale D6 spijtig genoeg want dan had een 1 ook mogelijk geweest….

Indien de temperatuur op deze manier hoger ligt dan het alert token, dan zal die schots smelten en dan moeten de beren vluchten naar nabij gelegen tegels. Maar we hebben snel  overbevolking waardoor de beer moet gaan zwemmen. En als we hem dan geen hulp kunnen bieden, dan zal de beer sterven en hebben we het spel verloren.

Met 2 spelers hadden we slechts 15 datatokens nodig in plaats van de voorziene 20. Van bij de start bleek dat dit geen makkelijk spel zou worden.  De beperkingen van onze boten waren te sterk om ons goed van dienst te kunnen zijn. Maar door goed kijken en  na te denken  lukte het ons wonderwel om nog een hele tijd ons hoofd boven water te houden. Uiteindelijk moesten we ons gewonnen geven met 13 tokens. Dus zover van winnen waren we niet!!

Meer en meer is mijn smaak aan het veranderen als het op spellen aankomt. De “euro’s” worden minder belangrijk en ik speel tegenwoordig liever grote coöps zoals “Agents of Smersh” en “This War Of Mine”. Dus toen op de doos stond dat het een coöp was kwam de beslissing redelijk snel om over te gaan tot een aankoop. Van niveau kan het wel niet tippen aan die grote klippers. Je kan het vergelijken met Het Verboden Eiland en De Vergeten Stad. Ik ben benieuwd wat dit zal geven met 4 spelers!!  Aan de korte speeltijd denkend zal die volgende speelsessie niet lang op zich laten wachten!

 

Rescue Polar Bears: Data & Temperature

Two Plus

1-4 spelers 30-60 min