Spiel 2017

Het is weer voorbij… Neen, niet Tomorrowland! Maar wel Spiel!! De grootste beurs van Europa voor de bordspelliefhebber. Ik heb me dit weekend zelfs laten wijsmaken dat het de grootste beurs in de wereld is over dit onderwerp! Hier wat leuke weetjes over deze editie.

Vele spelers zitten al maanden op voorhand onderzoek te doen. Sites afspeuren, video reviews bekijken, spelregels lezen en lijstjes maken. Welke spellen willen ze zeker eens proberen en ook welke spellen willen ze mee naar huis nemen!!!  Want dat hier voor miljoenen euro’s over de toonbank gaat, dat staat buiten kijf! Ook nu staan allerlei fora en facebook groepen  vol met de “verplichte” foto’s van de “loot”! De onze kan je wat verder in dit artikel vinden.

Mijn voorbereiding was, zoals steeds, maar pover. Ik kan er mijn tijd niet insteken om uren achter elkaar online al kwijlend spelregels te lezen. Er zijn andere site’s die het kwijlen sneller bevorderen dan die van “The Dice Tower” hoor!!

Geen voorbereiding hebben heeft zowel voor- als nadelen. Het voordeel is dat je maar met een klein aantal spellen naar huis komt en dat het budget binnen de perken blijft.  Velen kopen zoveel dat ze het jaar erop nog steeds spellen hebben zitten die in de folie de kast niet zijn uit geraakt. Nadeel is natuurlijk dat je “blind” bent op een beurs waar dit jaar meer dan 1000 spellen zijn uitgebracht! En als je dan toch beslist om een spel aan te kopen aan de hand van de “buzz” dan is er natuurlijk kans dat je een miskoop zal doen.

Voor mij persoonlijk is het kopen van ondergeschikt belang. Ik ga er naartoe om te werken!  Woensdagmorgen vertrokken we rond 7 uur met verschillende wagens zodat we er op tijd waren voor de stand op te zetten (wat dit jaar erg goed meeviel) en in de perszaal rond te lopen. Die perszaal vind ik persoonlijk één van de grootste voordelen van een “standhouderkaartje”. Heel wat van de spellen die uitkomen staan daar in opgesteld en dikwijls staat de auteur of iemand van de uitgever erbij zodat je in 1 zaal eigenlijk een mini Spiel kan vinden. Zeer  handig om alles eens rustig te bekijken en vragen te stellen.

Op donderdag was het dan zover. Zoals te verwachten was gingen de deuren vroeger open om de duwende mensen binnen te laten. In deze drukte ging ik samen met Mathias een heleboel preorders af halen. Dit is het derde jaar op rij dat ik dit mag mee doen en het is toch telkens een avontuur om met die karretjes vol met spellendozen door die vloedgolven te ploeteren. Maar de kreet “laat me door ik ben aan het werken” blijkt wonderwel te werken hahaha!

Dit jaar was onze stand in samenwerking met andere kleine uitgevers (NL en BE) en dat bleek een perfecte match. Een prachtig staaltje van synergie! Het maakte de stand groter zodat we langs elke kant een gang hadden, veel volk om de verschillende spellen uit te leggen en ga zo maar door. Ik denk dat dit in de toekomst zeker weer mag gebeuren! De uitgever waar ik mee mocht helpen was hier om hun 2 nieuwe spellen te promoten en dat waren “Cover Me” en “Baby Cruise”.  Over die spellen ga ik hier niet veel extra schrijven, want daar zal ik zeker nog een review over schrijven, maar weet wel dat de doos van “Cover Me” op menig fotoapparaat zal staan!

Op vrijdag zou het meer van hetzelfde zijn, maar het toeval besliste daar anders over. Door ziekte was er een demoër afgevallen bij WGG. Dus vroegen ze me of daar in te springen. Die grote stand stond in hal 3 en dat zal ik geweten hebben!  We waren er met 3 om 7 tafels van uitleg te voorzien maar dat was bijna niet te doen. Ik was zelfs beschaamd tegenover mijn collega’s als ik even naar de WC ging!! De stoelen hadden niet de kans om af te koelen. Zodra er billen af gingen kwamen er weer direct andere billen om te zitten!  Het is er ook luidruchtiger zodat je harder moet praten met een hese stem tot gevolg. We gaven de uitleg voor Montana, Bali, Ali Baba en Claim. Vooral de eerste 2 spellen vragen toch wel wat uitleg alhoewel ze simpel te spelen zijn.  Zaterdag was het van hetzelfde laken een pak. Ook nu stond ik heel de dag op de WGG stand aan hetzelfde tempo te draaien.  Op donderdag en vrijdag zijn het vooral “hardcore gamers “maar op zaterdag zijn het meestal families of mensen die toch iets minder spelen. En dat merk je als je uitleg aan het geven bent. En ik verschiet er nog steeds van hoeveel Duitsers (ook jonge!) nog steeds geen letter Engels kunnen. Als het dan zo druk is en je alles moet uitleggen met je handen dan is het leuke er snel af….

Op zondag kon ik weer naar de JTG stand waar het gezellig druk was. Op een zondag komen de meeste nog om te kopen en niet zo veel meer om te spelen. Na het sluiten van de deuren konden we dan de stand afbreken en de auto’s laden om weer huiswaarts te keren. De auto zat goed door zijn veren bij het naar huis rijden. En het was deze keer niet van spellen! Tafels, stoelen, tapijttegels, banners,… konden weer naar Westmeerbeek om opgeborgen te worden tot een volgende keer.

Voor mezelf en de club heb ik deze keer echt wel heel weinig bij. Ik heb nog zitten twijfelen aan Merlin en Pioneers van Queens maar mijn geldbeugel vroeg me om geduld te hebben. Queens is ervoor gekend om dezelfde spellen het jaar erna aan bijna de helft van de prijs te verkopen.  Ons budget dankt ons om met dit belangrijk detail rekening te houden.

Wat hebben we dan wel mee?

Rescue Polar Bears Data & Temperature: Een coop in de trend van “Het Verboden Eiland”. Allen samen ervoor zorgen dat we de ijsberen in veiligheid kunnen brengen voordat al het ijs is verdwenen.  Zeer mooi spelmateriaal! Van “Two Plus” een kleine Tawainese  uitgever.

Mysterie of the Temples: Een klein doosje met heel wat spellenmateriaal. Gekocht op dezelfde stand maar van een andere  uitgever.

Habitats van Cwali: Al een ouder spel dat een 2de print kreeg via Kickstarter en welke ik kon gaan afhalen zodat er geen verzendkosten waren.

High Tide van Queens: Een dobbelspel in een zomers thema. Is van vorig jaar en voor de prijs kon ik hem niet laten liggen.

Dragon Castle van Horrible Games: Een spel met Mahjong tegels? Dat moeten we zeker eens proberen! Al moet ik toegeven dat de extra playmat en trekzakpromo’s me toch wel wat over de streep heeft getrokken om die prijs te betalen…

Cover Me van Jumping Turtle Games:  Een kleine Belgische uitgever met zoveel verschillende kaartjes in 1 doos en dan nog eens een thema dat je maar zelden zal vinden? Die ging dus ook mee.

Baby Cruise van dezelfde uitgever: Derde babyspel in de baby reeks en het 2de  van dezelfde maker. Snel te spelen en zeer leuk voor families of even tussendoor.

Dice Forge: Een spel dat ik eens op de club speelde en me zeer goed kon bekoren omwille van het spelmateriaal.

Alleszins al voldoende voor weer heel wat uren speelplezier!

Ook al ben ik steeds blij dat de drukke dagen achter de rug zijn, toch kijk ik steeds weer uit naar het volgende jaar. Het is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer zijn en na het avondeten om 2200 nog wat regels heropfrissen. Maar de sfeer die er hangt is toch wel iets speciaals. Zeker als je er vroeger binnen kan.

Nu is het tijd om wat regels te gaan lezen zodat we de spellen zo snel mogelijk kunnen beginnen spelen!!! We hopen julie te zien op onze Essen Marathon om samen met ons de nieuwe spellen te proberen!