Montana… Een afsluiterke!

Deze week zal WGG enkele spellen voorstellen aan het grote publiek in Essen. Montana is er daar eentje van. We konden op de spellenavond deze week dus weer een spel voorstellen wat nog niet in de winkel lag. Ik speelde het al eens een maand geleden maar kwam er niet toe om er iets over te schrijven. Daar moet maar eens verandering in komen!

Het spel is komt uit het brein van Rüdiger Dorn die ook al gekend is van andere toppers zoals Arkadia, Diamonds Club en Istanbul. Hij kent dus het slagen van de zweep om een degelijk spel af te leveren.  Ook al komt het spel uit de WGG stal, toch zijn de spelregels in 4 talen. Allen samengebundeld in een stevig en zeer overzichtelijk boekje. Bij het uitpakken valt het direct op dat het spel heel wat leuk spelmateriaal heeft zitten. Ondanks de overvloed aan materiaal zijn er toch maar 8 bladzijdes nodig om dit spel volledig uit te leggen. Kenners weten dat WGG veel met duidelijke tekeningen en prentjes werkt in zijn regels dus met een 3 a 4 velletjes tekst weet je dus perfect hoe de vork aan de steel zit om dit spel tot een goed einde te brengen.

In dit spel is het niet de bedoeling om zo veel mogelijk punten te scoren, wel om het eerste klaar te zijn met het bouwen van al je nederzettingen .

Bij het klaarmaken krijgt iedere speler een spelersbordje en leggen we het arbeidersbord binnen bereik van alle spelers.  Ieder krijgt een fors uitgevallen spelersbord voor zijn neus, 1 klein goed van elke soort, en huisjes + geld afhankelijk van het aantal spelers Geldwaarde hangt af van je speelpositie achter de startspeler. Het modulaire bord is steeds anders en zal ook worden aangepast aan de hand van het aantal spelers. Op de koefiguurtjes zetten we nog een koe en op de waterzakfiches leggen we een…. Waterzak! Werkers worden random verdeeld dankzij een rad waarbij iedere speler 2 keer mag draaien.  Ergens op het modulaire spelbord komt de starttegel te liggen en we zijn er klaar voor.

In je beurt heb je keuze uit 3 acties: Rekruteren, werken en bouwen.

Rekruteren:  Draaien aan het wieleke!  Zo simpel kan het zijn. Duw tegen de pijl van het rad zodat de pijl minstens 1 omwenteling maakt en neem de arbeiders waarop de pijl stopt. Door het betalen van graan kan je de pijl nog vooruit zetten zodat je het geluk wat kan beïnvloeden. Zo krijg je ook 4 werkers in plaats van de gebruikelijke 2. Dus wat graan in je pakhuis is zeker geen overbodige luxe. Deze werkers komen op je speelbord waarop je maar maximum 8 werkers kunt plaatsen

Werken: Je stuurt je werkers naar verschillende gebieden of de stad om goederen en/of geld te krijgen. Op de bank zet je willekeurige werkers. Hier is enkel het aantal van belang. Dit kan je van5 tot 12 munten opleveren.

In de mijn, groeve, graanveld of akker gaat het er allemaal op dezelfde manier aan toe.  Hier zal je werkers plaatsen in onbezette velden om goederen te ontvangen. Het beste is werkers van de kleur van het gebied te gebruiken omdat dit goedkoper is. Zo hoef je maar 1 werker te gebruiken ipv 2 willekeurige.  Met een extra werker kan je dan ook nog wat extra goederen scoren. Zo spaar je weer een actie uit.

In de stad ga je pompoenen gebruiken om een actie te “kopen”. Zo zal je in de stad kunnen zorgen voor een upgrade van je goederen  of een koe. Door een biedsysteem waarbij je ofwel hoger moet bieden ofwel passen zal steeds iedereen hier meebieden. Ook al is het niet die speler zijn beurt. Nadat iedereen op een spoor staat zonder iemand boven hem of weer in het stadhuis krijgen de spelers tegen hun betaling de noodzakelijke goederen/upgrades.

Bouwen: Je mag nu tot 3 nederzettingen bouwen waarbij je enkel mag bouwen op een hex naast een bezet veld. Natuurlijk zijn meren en bergen uit den boze. Indien er een koe staat, dan mag je deze nemen en als je naast een meer bouwt die nog een waterzak heeft, dan is die ook voor jou. Staan er 2 kleine huisjes op dit veld dan mag je direct 2 nederzettingen bouwen voor de prijs van 1 actie. Slaag je erin om “4 op een rij” te bouwen dan mag die vierde ook een dubbele nederzetting worden.  Een combo van een dubbel huisje en de 4de tegel is natuurlijk super! Zie je af van bouwacties dan krijg je daar muntjes voor, maar dat is vooral een troostprijs te noemen.

Maar wat doe je dan met die koeien? Een koe geeft de speler de kans om die te ruilen voor een klein goed, 3 zilver of een arbeider naar keuze. Dit kan op een cruciaal moment zeer belangrijk zijn! Zo ook de waterfles. Door het uitspelen van die fles mag je nog een volledige beurt spelen.  Dus kan je nog snel even wat goederen nemen en direct een bouwactie doen! Dat hadden de andere spelers waarschijnlijk niet zien aankomen,haha!

Zodra iemand al zijn nederzettingen heeft gebouwd spelen we de ronde uit en is de speler die de meeste nederzettingen heeft gebouwd de winnaar. Bij een gelijke stand zijn er meerdere “tie-brakers”

Met Montana bouwt WGG gestaag verder aan zijn palmares om goede spellen uit te brengen. Zoals steeds is het spelmateriaal top en zijn de regels zeer duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Alhoewel het eenvoudig te spelen is moet je toch wel wat wakker blijven. Ik had ook enkele potjes nodig om de mogelijkheden te overzien. En zelfs dat is nog geen zekerheid. Zo won ik het laatste potje het spel, maar een toeschouwer zei me dat ik het spel al 2 beurten eerder had kunnen beëindigen.  En inderdaad, hij had gelijk. Ik was gewoon te hard gefixeerd op een bepaald zone op het spelbord dat ik niet verder keek dan mijn neus…. Een andere kracht van het spel is de duur van een potje. Op een uur heb je dit zeker en vast gespeeld. Als iedereen de regels kent, dan kan je hem zelfs als afsluiter op je tafel tevoorschijn toveren.

Maar zelfs op prachtig gevormde pompoenen komt wel een plekje dus toch enkele kleine puntjes van kritiek. WGG blijkt precies steeds problemen te hebben met hun inlays. Denk maar aan het ontbreken ervan inde veel te grote doos van “Sushi Go Party”. Hier hebben ze voor een inlay gekozen die perfect past als alles in de stanskartons zit zodra dit niet meer is, kom je helemaal niet meer toe. Het middenvak zit meer dan vol zodat alles wat erop ligt wat zit te balanceren. Ik weet dat de oplossing simpel is. De inlay de vuilbak in. Maar dat krijg ik niet over mijn hart. Voor mij blijft een spel in de kast zoals het is aangekocht.

Ook begrijp ik net waarom er 6 waterzakken in het spel zitten. Er zijn maar 3 plaatsen om ze te leggen en ze zijn maar voor eenmalig gebruik. Maar zolang het maar die items zijn waar we mogen over zeuren dan mogen we meer dan blij zijn.

Snel verteerbaar en zeker makkelijk om met “newbies” te spelen.

PS: Foto’s zullen worden gepost na mijn passage in Essen!

Montana: 2.4 spelers 45 a 60 min