Ali Baba

In dit nieuwe spel van WGG zal je Ali Baba helpen om de schatten van de magische grot te bemachtigen voordat de 40 rovers terug komen.

Om te starten zal je op een raster van 5*5 schattegels gaan leggen in een piramide-vorm. Deze tegels liggen gedekt, op de bovenste laag na. Er zijn 60 tegels in het spel dus niet alle tegels worden gebruikt.  De overgebleven tegels gaan blind weer de doos in. De tegels tonen een figuur (bvb een zwaard, vaas, diamant) en hebben een bepaalde achtergrond kleur (bvb geel, blauw).

Een speelbeurt kan niet eenvoudiger zijn. Je neemt een open schattegel, draait de vrijgekomen tegels daaronder om en je gebruikt de magische kracht van de genomen tegel. De magische kracht is te herkennen aan de achtergrondkleur. Zo zal roze je direct 5 punten laten scoren en een groene laat je nog een extra aangrenzende tegel nemen. Wil je een tegel stelen bij een medespeler? Dan zijn de gele achtergronden wel iets voor jou! De tegel(s) die je tijdens je beurt verdient leg je dan achter je zichtschermpje met als doel setjes verzamelen. Hoe meer zwaarden, vazen of ringen des te beter. Heb je 1 ring dan zal die op het einde van het spel slechts 1 punt opleveren. Heb je er 6 dan zijn dat 21 punten! Van zodra de laatste tegel is omgedraaid spelen we de ronde af en daarna spelen we nog 1 rondje. Dan gaan we punten tellen.  Op een halfuurtje ben je dan weer een spelervaring rijker!

Toen ik de informatie over dit spel de eerste keer kreeg besloot ik om deze kelk aan mij te laten voor bij gaan. Eenmaal de kasten vol moet je keuzes beginnen maken… Maar uiteindelijk besloot ik toch om deze aan te schaffen. En daar heb ik geen spijt van.

Maar ook bij het spelen was het geen liefde op het eerste zicht.  Het is maar tegeltje pakken en puntjes scoren…. of toch niet? Wel neen, net als bij de tegelpiramide kwam er voor mij telkens weer een laagje glans meer tevoorschijn bij het spelen van dit spel. Waar we bij het 1ste spel steevast voor die roze achtergronden gingen (wie krijgt er nu niet graag direct 5 punten??) durven die nu wel eens blijven te liggen. Er is veel meer om mee rekening te houden dan je op het eerste zicht zou denken. Je probeert toch een beetje te onthouden welke  setjes de andere proberen te verzamelen en soms is het beter om een tegel te nemen die voor jou maar 1 punt zal opleveren maar die de andere speler wel 10 punten cadeau zou geven. En dan denk ik bvb aan de bruine achtergrond als de medespeler al verschillende tegels van dat item heeft liggen.

Een perfect getaway spel dat kan dienen om een avond te starten of te eindigen. Het spelmateriaal is zoals we van WGG gewoon zijn meer dan degelijk. Alleen de zichtschermen zijn te klein. Je zou je sets deftig achter je scherm moeten kunnen leggen en dat gaat niet. Laat ons hopen dat ze dit bij een volgende uitgave aanpassen! Het kon in een kleinere doos  maar is wel ideaal stapelbaar in de kast met andere leuke spellen uit hun gamma zoals Sushi Go Party, Lampionnen van Lanzhou, Völuspa en Take it easy. Kortom, een schat die wacht om ontdekt te worden!

Ali Baba: 2-4 spelers 20 minuutjes