The Pursuit Of Happiness

Blank, zwart of geel. Ergens diep vanbinnen willen we allemaal hetzelfde, nl. gelukkig zijn. Of dat nu komt door schatrijk te zijn, een harem (knappe en goedkope) vrouwen te hebben, of gewoon te genieten van een mignonette van Côte D’or. In dit spel ga je op zoek naar dat geluk. Volgens sommigen is het een veredelde “Levensweg” maar dat is naar mijn mening veel te kort door de bocht.

Je kan projecten opstarten, items kopen of aan activiteiten deelnemen, een job nemen en misschien wel promotie maken (ik was zelfs president!) of een partner zoeken en een gezin stichten.
Het spel speelt ongeveer in 8 rondes. En die “ongeveer” is letterlijk te nemen. Je begint nl als tiener en na een paar rondjes als volwassene door het leven te gaan, kom je op een moment dat je ouder gaat worden en uiteindelijk zal sterven van stress.
Je start met 6 zandlopers die je aantal acties aantonen. Je kan hiermee de volgende acties kiezen;
Gaan studeren (geeft 3 “kennis”)
Gaan spelen (geeft  3 “creativiteit”)
Wat sociaal gaan wezen (geeft 3 “invloed”)
Een tijdelijke job nemen (geeft 3 geld)
Een project starten
Een aankoop doen of je geld verbrassen aan leuke dingen zoals een etentje of een concert
Voor een job solliciteren
Een relatie starten
Nablijven op het werk om wat overuren te kloppen
Gewoon in je luie zetel wat gaan rusten

De gewonnen tokens zijn de betaalwaardes voor een project te starten, iets aan te kopen, een job te beginnen en vooral ook om de vrouwkes (of mannen) te imponeren. Zoals in het echte leven zijn die partners nogal…… veeleisend!

Je hebt verschillende projecten. Er zijn er die je direct en eenmalig kan doen (zoals deelnemen aan een zangwedstrijd), projecten waarin je kan groeien en groepsprojecten. In dit laatste kan jouw project ook gebruikt worden door andere spelers. Maar geen nood, hoe meer spelers mee aan je project werken, hoe beter het voor iedereen is.
Wil je gaan duiken? Een boot kopen of een wijncollectie? In dit spel geen probleem. Er zijn zoveel kaarten en ze zijn allen uniek dat je zeker een item kan kopen wat je zal behagen.
Als je een job neemt, dan levert jou dat geld op. Het is toch logisch dat je een betaling ontvangt voor het geleverde werk, neen? Maar lang hetzelfde werk doen kan een sleur worden dus wil je promotie maken.  Maar dan moet je er snel bijzijn als je kaart tevoorschijn komt. Want het is begrijpelijk dat een dokter niet zal promoveren tot een krak in verkoopstechnieken. Wil je een andere job, dan zal je worden ontslagen met stress tot gevolg.
Een relatie is iets apart. Je begint met een date. En dan begint de (toekomstige) partner al zijn eisen te stellen. Wil je met me verder dan zal je bvb minstens 5 geld moeten hebben. Of een job. Of willen ze dat je een slimmerik bent en dat je 5 kennis hebt vergaart.  Dan kan je aan een vaste relatie beginnen denken. Maar van het een komt het ander en dan gaan we een familie starten. Met weer de bijhorende eisen. Heb je misschien zin in een 2de partner? Of zelfs een 3de? Het kan ( en MAG!!) hier allemaal. Maar zoals in het echte level geeft zo iets stress. En dat is ook weer niet zo goed.
Al deze kaarten zijn eigenlijk 1 groot wisselkantoor. Ze zorgen ervoor dat je de gewone kennis, creativiteit, invloed en geld kan omzetten naar minder stress, STH (short time Happiness) en  LTH (Long Time Happiness) en dat laatste zijn de punten.  In het begin van het spel worden er ook “Life goals” zichtbaar gelegd waar je wat probeert naar te spelen voor extra punten, maar die zorgen niet voor de grote verschillen. Al moet ik zeggen dat ik de “Live fast, die young” wel ne leuke vind. Ben je de 1ste die sterft in het spel dan krijg je daar vette 9 punten voor!
Het spel hier gaan uitleggen is veel te veel van het goede. Wat ik hier schreef is maar een notendop. De doos zit vol met leuk spelmateriaal en is niet zo moeilijk te spelen als het lijkt. Doordat het allemaal unieke kaarten zijn is het spel steeds anders. Ik kocht dit spel als “Kickstarter” en heb ook nog enkele exclusieve uitbreidingen erbij ontvangen. Zo kan je nu ook een dier kopen en verzorgen. Maakt dat jou niet gelukkig? Wakker worden met je mond vol kattenharen??? Of de roodwangschildpad die in je vinger bijt als je hem eten wil geven?

Het is een spel waar je met een beetje verbeelding een zeer leuke avond mee kan hebben. Ik heb er plezier aan beleefd en zal dat bij de volgende speelpotjes zeker ook hebben. Het enige minpuntje zijn de overzichtskaartjes die de spelers krijgen om wat te kunnen volgen. Die trekken op niets en zijn helemaal niet functioneel. Ik zocht op het net en vond er andere die veel beter de lading dekken.

Wat ik zeker niet mag vergeten te vermelden is het feit dat dit spel ook solo kan worden gespeeld.
Ik ben klaar om het geluk op te zoeken! Curieus wie nu mijn liefje zal worden…..


20160731_125359

 

20160731_152153

The Pursuit of Happiness van Artipia Games 1-4 spelers 60-90Min