Spyfall van Jumping Turtle Games

Haal die donkere zonnebrillen maar boven want hier zit al zeker 1 spion aan tafel!!

Enkele vrienden wilden dit spel kost wat kost spelen in Essen vorig jaar. Het is een genre van spel dat ik niet graag speel. Spellen waarbij je moet praten en ondertussen dingen moet uitvogelen die laat ik meestal aan mij voorbij gaan. Niet dat ik niet kan praten, integendeel. Ik ben ervan overtuigd dat ik de meeste onder jullie vlot onder tafel kan babbelen. Maar de combinatie van praten en deductie  is een brug te ver. Ik weet niet meer waarom we toen het spel vroegtijdig moesten afbreken maar ik vond het niet erg. Nu komt het spel in het NL uit en kwam het enkele weken geleden weer voor mijn neus te liggen. Zoals je wel kan begrijpen na het lezen van bovenstaande regels was ik er niet zo happy mee.  Maar ik liet me niet kennen en speelde toch mee.

Had ik het licht gezien? Kwam de wind uit een andere richting? Of liep er een Iman over het water? Ik weet het niet, maar het kon me deze keer wel bekoren. En door de simpele regels en opzet ben ik er van overtuigd dat dit in vele huiskamers zal worden gespeeld.

Wat zit er in de doos? Kaartjes, kaartjes en nog eens kaartjes : 240 om correct te zijn. Namelijk  30 verschillende locaties met elk 8 kaarten. Elke kaart heeft een beroep op die locatie maar 1 kaart is de spion. Bij de luchthaven heb je zo bvb een piloot, een steward(ess), een man die werkt in de krantenkiosk.

Je neemt blind alle kaarten van een locatie en neemt er evenveel kaarten van als het aantal spelers.  Als je de spion steeds als onderste kaart in het pakje steekt dan weet je zeker dat de spion in het spel zit (is een voorwaarde!) Kaarten schudden en uitdelen. Nu is het de bedoeling dat de spelers aan elkaar vragen gaan stellen om te weten te komen wie de spion is of wie hun collega’s zijn. De spion moet er nu alles aan doen om ervoor te zorgen dat de andere spelers hem niet kunnen betrappen en hij zal ook proberen uit te vogelen op welke locatie de andere spelers zitten.

Neem nu bijvoorbeeld de luchthaven: Speler A vraagt aan B: Is het er warm? Speler B antwoord. Dat kan. Speler B vraagt nu aan C: Is er veel volk? C zegt:  Op sommige momenten wel. C vraagt nu aan D dewelke spion is: Moet je hard studeren voor je job? Dit is een makkelijk te omzeilen vraag voor de spion want er zijn meerdere beroepen mogelijk. Hij zegt dat de studies voor hem een makkie waren. Maar nu moet de spion aan een andere speler een vraag stellen maar hij heeft geen idee waar we zitten. Dus vraagt hij: Is er veel lawaai? En zo gaat het maar door tot plots een speler een stemming wil. Hij stopt het spel en zegt: Ik denk dat speler B de spion is. Natuurlijk gaat speler B dit proberen te ontkrachten. De spion zelf krijgt binnenpretjes en zal B er ook proberen bij te lappen. Als er een consensus is,  dan moet de aangeduide speler zijn rol tonen. Speler A was niet overtuigd dat speler B een spion was dus spelen we door. Plots toont de spion zijn ware aard en zegt dat hij er zeker van is dat we op een luchthaven zitten. Hij is juist dus krijgt hij de punten.  Een nieuw setje pakken en we zijn weer vetrokken voor een volgend rondje. Zo weten we na enkele rondjes wie de winnaar is.

Maar voor mij is het winnen van dit spel van ondergeschikt belang. Heb je tijd en zin, dan speel je 10 rondjes. Moet het snel gaan, dan speel je er 2. Het gaat over het spel zelf. Vragen stellen en beantwoorden lijkt makkelijk maar dat is het zeker niet! Zo vroeg iemand me: “Zijn er ballen in de buurt? “En ik antwoordde dat ik zware ballen had. Samen met enkele antwoorden daarvoor was de spion er zeker van waar we waren. Hij stopte het spel en zei: de piratenboot. Dat was correct.

Plus:

  • het samenzijn met andere spelers en toch niet bezig zijn met houtblokjes tellen, pionnen verzetten en staren naar score sporen.
  • Volledig taalonafhankelijk
  • Snelheid van opzetten en spelen

Min:

  • De leepheid en deductiewaarde van de vragen en antwoorden. Maar dat zal zeker wel aan mij liggen!

Blij dat ik hem dankzij JTG nu ook in de kast heb liggen. Wie weet word ik wel een “masterspy” en zal ik binnen het jaar als “Spionnenkoning” worden bestempeld! (En als jullie dat niet geloven, dan probeer ik jullie wel iets anders wijs te maken!)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *