Boe zegt de koe!

El Gaucho liep wat in onze kijker omdat het naar onze mening mooi zou aansluiten bij het publiek wat we over de vloer krijgen op onze spellenbeurs. Aangenaam spelen met snel te leren regels. Dit bleek correct te zijn. Ook het spelmateriaal is van  hoge kwaliteit en heeft een geslaagd artwork.  Trouwens, hoeveel spellen zal je vinden waarbij je koeien moet gaan verzamelen?

Het eerste potje dat ik speelde was met 2 spelers. Dat vond ik persoonlijk niet zo sterk. Zowel door het feit dat we nog niet goed wisten wat goed zou zijn maar ook omdat we maar met 2 waren. Direct daarna speelden we het met 3 personen. Dat was al heel wat beter!
De opzet is zeer simpel. De startspeler gooit de dobbelstenen in  een daarvoor voorziene wei met een hek. Dit is een leuke gimmick die goed zijn werk doet en de dobbelstenen van de rest van het speelbord weg houdt Hij kiest er 2 dobbelstenen uit waarmee hij het spel zal gaan beïnvloeden.

Opties:

Als de ogen hetzelfde zijn als de grote waarde vermeld op de koetegel, dan mag je een Gaucho (=cowboy) recht op de tegel zetten.
Als de ogen hetzelfde zijn als de kleine waarde vermeld op de koetegel, dan mag je een Gaucho plat leggen op de koe.
Als de ogen hetzelfde zijn als de kleine waarde van de koetegel waar al een Gaucho ligt, dan mag je die recht zetten.
Je kan een Gaucho ook op een actieplaats zetten die overeenstemt met de ogen van de dobbelsteen. Die actie kan je dan vanaf een volgende beurt gebruiken.
Indien je het wenst mag je ook de 2 dobbelstenen bij elkaar optellen.

De acties zijn duidelijk op het spelbord aan gegeven:  De koeien sorteren wanneer je ze ontvangt, een virtuele dobbelsteen,  een onmiddellijke verkoop met 5 dollar extra geld, vee stelen bij een andere speler, rechtzetten van 2 eigen gaucho’s of een liggende gaucho van een andere speler vervangen door 1 rechtstaande van jezelf. Je kan ook nog in het geheim vee gaan zoeken op de steppe.
Na de ronde (als iedere speler zijn 2 dobbelstenen en eventuele acties heeft gespeeld) gaan we kijken welke weien  vol zijn (op elke tegel staat of ligt een gaucho). Indien een wei vol is krijgt de speler waarvan de gaucho’s recht staan de betreffende koetegel. Hij zal ze proberen in een op- of aflopende reeks voor zich te leggen en zo zijn kudde van een bepaalde soort groter te maken.
Indien hij niet kan voldoen aan de op- of aflopende voorwaarde dan zal hij d koeien moeten verkopen op de markt.  Zijn winst is (waarde van de hoogste koe * aantal tegels) (bvb 12*3=36) Elke dollar staat voor 1 punt. Je kan zelf al zien dat het goed is om nog een tegel  bij deze kudde te kunnen leggen zodat het 12 * 4 zou worden.  De lege weilanden worden weer gevuld en we kunnen weer beginnen aan een andere ronde. Zo gaat het verder tot we geen koeien meer hebben om de weilanden  op te vullen. We spelen vervolgens de laatste ronde waarbij enkel nog de acties kunnen worden gespeeld en dan gaan we over tot het verkopen van alle kuddes die de spelers voor hun hebben liggen. Dit is dan de eindtelling en dan is de winnaar bekend. Laat je wel niet misleiden door die laatste ronde.  Als je dan de koe van 12 bij iemand kan gaan stelen (ook al krijgt hij een betaling van de verzekering) is dat voor jou een extra multiplier die je punten snel de hoogte in sturen!
Zoals ik al aankaartte is het artwork mooi en functioneel. Bijna alles staat op het spelbord. Het enige wat ik nog mis zijn de waardes van de koeien die je mag houden bij het zoeken van vee in de steppe.  Als dit ook op het bord zou staan, dan zou je het spel direct kunnen spelen/uitleggen ook al had je het een hele tijd niet gespeeld.
Vandaag vroeg ik me af of dit spel zou aanslaan als het over Nederlandse koeien zou gaan. Weet je wel, een windmolen op het spelbord getekend, boeren met klompen en een rood/witte sjaal.  Want dit had zeker gekund!
Plus:
Artwork en mooi afgewerkte gimmick
Simpele regels
Leuk spelidee
Zeer stevig spelmateriaal

Min:
Gameplay is soms wat random. Maar ja, het is dan ook een dobbelspelletje hé!

Deze koeien lieten mij als gaucho toch snel een score zetten op BGG. Ook de kleine uitbreiding zette ik op mijn wishlist. En dat is een zeer goed teken!
Kortom, wil je aangenaam spelvertier om de avond op een luchtige maar gezellige manier door te brengen dan is El Gaucho zeker geen slechte keuze!