Out of mine!

Als er een mijnongeval gebeurt, dan is de pers er als de kippen bij om een “live” verslag te kunnen brengen. Maar wat zouden die mijnwerkers nu naar elkaar roepen als ze zien dat er problemen zijn??? Misschien  is dit wel “De mijn uit!!”

In het spel  “Out of mine!”  hoeven we niet echt bang te zijn van grote mijnongevallen. Ze brengen je hoogstens wat minpunten op.

Zelfs door de hakgeluiden kan je horen: “ik ben een Ubongo fan” want dat is ook zo. Het puzzelen in de oude versie vond ik leuk, maar de diamantjes van de rijen plukken binnen de voorziene tijd vond ik er teveel aan. Dus kocht ik ooit “Ubongo: Das Duell” Lekker tegen elkaar spelen. Ik zag mijn zoon (toen 7) het spelen tegen een man van 86. Wat de ene miste in snelheid miste de ander dan weer in inzicht. Ondertussen is het in het Nederlands ook op de markt waarbij het verzamelen van edelstenen tot een minimum beperkt is gebleven. “Out of mine” kan je perfect met Ubongo vergelijken alhoewel er toch nog enkele leuke spelelementen zijn aan toegevoegd.

Doel is dus hetzelfde. Leg een aantal verschillende tegels (kristallen) op je persoonlijke kaart (mijn). Je speelt een dwerg die van elfjes te weten is gekomen waar kostbare edelstenen zich bevinden. Zeven rondes spelen we dit.  Als je dus eens een ronde hebt gehad dat je het echt niet zag is het nog geen ramp.  De kristallen worden per kleur gesorteerd en in het midden van de tafel gelegd. Iedereen krijgt een mijn en een schatkaart waarop staat hoeveel kristallen van elke kleur je mag gebruiken om je mijn te vullen. Je hebt dus allemaal een andere mijn en een andere schatkaart. Zodra we de mijn intrekken beginnen we te hakken en gaan we op zoek naar de kristallen en proberen we dit in te passen in onze mijn. Op sommige kristallen staan nog symbooltjes (bvb worm en goud) maar daarover wat verder meer. Zodra iemand klaar is en zijn mijn heeft gevuld roept hij “Out of mine” en stoppen de andere spelers ook met puzzelen. We controleren bij alle spelers dat ze geen enkele kristaltegel hebben liggen die over de rand van de mijn steekt of dat ze een bepaalde soort teveel hebben gebruikt. Want die zal dan worden verwijderd. We beginnen met 10 punten en trekken daar voor elke vrije ruimte in de mijn 1 punt van af. Indien de persoon die “Out of mine” riep geen fouten heeft gemaakt, dan krijgt hij 2 bonuspunten. Maar deed hij dat wel dat krijgt hij al direct 2 punten minder!! Als een speler meer dan 10 vrije ruimtes heeft is zijn score 0. De persoon die als eerste klaar was doet zijn mijn weer in de doos en pakt een andere. We schudden de mijnen van alle spelers en iedereen krijgt er weer eentje met dan ook weer een kristalkaart en we kunnen er terug aan beginnen. Wie na 7 rondes de meeste punten heeft wint het spel.

Je kan nog enkele expert regeltjes bijvoegen nl de elfjes en de goede/slechte elementen.

Hulp van de elfjes: Op de mijn staan ook enkele elfjes getekend. Als je een kristal van dezelfde kleur als het elfje er vlakbij legt, dan krijg je daar weer 1 punt meer voor.

Goede/slechte elementen:  Houtwormen kunnen de mijn onstabiel maken en ratten willen er met je eten vandoor. Dat is dus beide niet zo goed. Maar wie weet vind je wel goud of zilver!! Op de schatkaarten staat wat je extra moet proberen te vinden en het dier dat je zeker wil vermijden. Goud of zilver leveren pluspunten op en de dieren minpunten.

Wel even opletten want er staat een kanjer van een vertaalfout in de regels. In het Duits staat er wel degelijk dat de dieren minpunten opleveren en goud of zilver pluspunten. Dat zie je ook op de kaartjes door het gebruik van de + en – tekens. Maar in alle vertalingen staat dat er bij de + punten worden afgetrokken en bij de – punten worden opgeteld!

Je kan kiezen of je de basisversie speelt, met de elfjes, met de goede/slechte elementen of zelfs beide!

Wat voor ons verwarrend overkwam was de “meer dan 10 vakken leeg is 0 punten regel”. Als je het basisspel speelt, dan is dit redelijk duidelijk, maar wat indien je me de expertregels zou spelen? Stel dat ik 11 vakken leeg heb maar wel bvb goud heb voor 2 munten en ik heb 3 Elfjes die me helpen wat dan ook 3 punten is. Doe ik dan 10 (startpunten) + 5 en dan -11 voor de gaten? Of krijg ik altijd 0 en krijg ik dan nog de 5 punten? Of heb ik ALTIJD 0 ongeacht de bonuspunten???

Onze redenering is nu dat de regels van de expertversie eigenlijk bij punt 2 (kristalkaartjes leggen) hoort en dat je ongeacht het aantal bonuspunten je STEEDS 0 punten zal krijgen indien je 11 of meer vrije ruimtes hebt. Bij 10 lege vakjes speel je nog mee en kan je nog bonussen verdienen. Anders niet. Laat ons hopen dat dit juist is.

Ik zei het al, ik ben een fan van het puzzelen met tegels in een raster. En ondanks de lagere score op BGG moeten deze dwergen  zeker niet onderdoen voor hun grote gekende broer. Integendeel! Is er nog iemand klaar om te hakken?

 

Dank aan “The Game Master” voor het ter beschikking stellen van een demo-exemplaar voor onze beurs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *