Rattlebones van Rio Grande Games

Je bent een aap met een hoedje op (als we naar jouw pionnen kijken natuurlijk! :-)) en je beste vriend is een muis die zich op het scorespoor bevindt.
Je hebt 3 van zulke aapjes alsook 3 dobbelstenen. Je mag maar met 1 dobbelsteen werpen en dan mag je 1 van je aapjes laten vooruitgaan of de actie uitvoeren die je ziet staan op je dobbelsteen.
Hoe kom je nu aan die acties op je dobbelsteen? Simpel. Op elk vak waar je aapje stopt staat een mogelijke actie. Je kan kiezen of je de dobbelsteen waarmee je hebt geworpen aanpast met de actie waar je nu staat of dat je niets doet. Je leest het goed, je dobbelsteen aanpassen! Met een speciaal “lepeltje” kan je een zijde van je dobbelsteen verwijderen en er de nieuwe actie voor in de plaats zetten. Zo optimaliseer je de dobbelstenen om meer combo’s te verkrijgen en kan je meer en sneller punten verdienen. Zo heb je een actie waarbij je direct punten krijgt, een actie waarbij je een 2de en eventueel een 3de dobbelsteen mag gebruiken, geld, enz. Ga je voor de grote punten met de sterren of ben je al blij met kleine waardes? Als je voor de grote punten gaat, wees je dan bewust van de dief! Want ook die zit in het spel!!
Enkel de zijde met “Rattlebones” op mag je niet aanpassen. Die zijde telt voor het getal 1 maar laat ook Rattlebones bewegen op het scorespoor. Waar de spelers op 0 beginnen en telkens vooruit gaan, loopt hij in tegenovergestelde richting.
De speler die erin slaagt om als eerste bij Rattlebones te geraken, wint het spel.
Dankzij een variabel spelbord staan de acties niet steeds op dezelfde plaats. Ook zijn er meer acties mogelijk dan dat er speelvelden zijn dus dat is ook telkens anders.
Het spel werd gewonnen door mijn zoon die het nu natuurlijk een geweldig spel vind. Ik vond het zeker ook niet slecht. Het is snel uitgelegd en ook snel te spelen. En aanpasbare dobbelstenen zag ik nog nooit in deze vorm. Dat heeft natuurlijk wel een prijs…
Naar mijn bescheiden mening wat te veel “luck based” maar het is zeker en vast een mooi en toegankelijk spel.

Rattlebones op BGG