Royals

Volgens de doos een spel vol intriges. Maar is dat ook zo???
Als je de doos zelf bekijkt lijkt het een obscuur spel te zijn. Maar dat is het helemaal niet.
Het spel klaarleggen duurt niet superlang. Je legt de kaarten klaar (bepaalde aantallen verwijderen) en je deelt er enkele uit, alle puntenfiches op het bord,  en je geeft iedere speler de houten blokjes in zijn kleur en meer hoef je niet te doen. De spelregels zijn makkelijk te begrijpen want op enkele kleine aanpassingen na zijn er maar 2 dingen die je moet onthouden.

1: Je MOET kaarten bijnemen (land- en/of intriguekaarten die open en/of gedekt liggen)

2: Je MAG acties doen met deze kaarten.

Details ga ik hier niet vermelden, die kan je lezen in de spelregels. Maar hoe ga je nu het best te werk? Ga je voor de snelle kleine puntjes of spaar je direct voor de personages met meer invloed zodat je in de 3 waarderingfases die het spel kent het meeste invloed kan uitoefenen in een bepaald land en daar dan met die punten aan de haal kan gaan??? Vergeet zeker ook niet dat, indien je bij al de personages aanwezig bent, dat er dan een bonusfiche naar je ligt te lonken! Maar ok deze personages op zich brengen op het einde van het spel nog punten op. En bij deze is het zo dat als er meer dan 2 personen een gelijkstand hebben dat er dan niemand de punten krijgt. En ik vind het persoonlijk leuk om, net voor het einde van het spel, ervoor te zorgen dat er aan die voorwaarde zal worden voldaan. Dan is het echt leuk om de tegenspelers hun gezicht te zien.

Beknopt:
Plus:
Het spel zelf wat toch wat meer vlees aan het bot heeft hangen als de simpele regels laten vermoeden
Speelt heel vlot
Duurt niet te lang (60 min volgens de doos)
Taalonafhankelijk
Ondanks dat er een geluksfactor in het spel zit (kaarten trekken) is dit helemaal niet storend
De inlay in de doos klopt perfect
Min:
Zoveel plaats op het spelbord, waarom dan de startopstelling niet hier vermelden? Nu heb je telkens de spelregels nodig.
Als je met iemand aan tafel zit die alles perfect wil berekenen, dan kan je lang zitten wachten

Kortom, een spel dat perfect in onze clubkast thuis hoort!

Royals (Abacusspiele)
Peter Hawes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *